top of page

Laura Bach

Skuespiller

Kan du nævne tre ord, du forbinder med menneskehandel? 

 

  • Ufrivillig

  • Tragedie

  • Afmagt

 

 

Hvad, synes du, Danmark kan gøre for at forhindre udvikling af menneskehandel? 

 

Efterhånden er min erfaring, at det er en catch 22 for menneskehandlede kvinder i Danmark. Når de kommer i kontakt med politiet, så giver de sjældent udtryk for deres omstændigheder grundet blandt andet voldsom angst og afmagt overfor bagmændene. Og da der for eksempel ikke er særasyl for handlede kvinder i Danmark, så er det svært for dem at træffe et reelt valg, der trodser deres frygt, og så samarbejde med politiet, som derved ville have større chance for at få fat på bagmændene.

 

Det virker til, at de uanset hvad blot bliver sendt hjem, hvor de som oftest allerede ved ankomst i lufthavnen bliver samlet op og sendt videre i det globale system af trafficking igen. Derfor tænker jeg, at det kræver, at Danmark, og i øvrigt også mange andre især europæiske lande, går mere målrettet efter at tage et fælles ansvar for ofrene, ved for eksempel at sørge for særasyl, så det giver mening for dem at indgå samarbejde med ordensmagten.

 

 

Hvad, tror du, er de vigtigste udfordringer omkring menneskehandel i Danmark? 

 

Og det er jo så det. For at ovenstående kan blive implementeret, er der ingen tvivl om, at det skal prioriteres mere, end det bliver nu. Både i forhold til økonomi og indsats. Og det er en kæmpe udfordring. For der er lidt en holdning til mennesker, der ikke er danske statsborgere. De skal ikke forvente, at vi kaster penge og tid i deres retning. Og heri ligger problematikken og det manglende ansvar mener jeg.

 

For det er Danmarks ansvar. Danskere er deres tvungne kunder. Det er udbud og efterspørgsel, når det er allerværst. Ifølge Rambølls nyeste undersøgelse vil hver 7. danske mand ikke afvise sex med en handlet kvinde. Det er slet og ret ikke acceptabelt. Og vi har ansvaret for at ændre det faktum.

bottom of page